This page is also available in: English

LOSLATEN & VERTROUWEN

Sinds ik in 2016 in aanraking kwam met het boek ‘Vraag en het word gegeven‘ van Esther en Jerry Hicks is er veel veranderd in mijn leven, ten goede uiteraard 🙂 .

Het toepassen van de Wet van de Aantrekkingskracht lukte me niet na het zien en lezen van ‘The Secret‘ en ook niet na ‘What the bleeb do we know‘. Er was veel focus op geld, iets waar we niet genoeg van hadden in 2007. Ja, ik had een prima baan, maar was de enige kostwinner Ă©n we hadden drie kleine kinderen. Elk jaar op vakantie gaan zat er zeker niet in. En we maakten er een sport van om het meeste te halen uit het geld dat we wel hadden. En ik was altijd weer blij als we onze drie kinderen in leuke kleding hadden lopen en we de meubels hadden die we mooi vonden.

Wat zijn de belangrijkste lessen van de Wet van de Aantrekking?

Na het lezen van het boek en de introductie met Abraham Hicks, heb ik ook ontelbare video’s online bekeken. Mensen stellen hun vragen aan Abraham die vanuit een collectief bewustzijn antwoord geeft. Super interessant. Wij denken altijd dat onze problemen uniek zijn, maar als je naar bepaalde onderwerpen kijkt dan leer je enorm veel van hun vragen en de antwoorden.

Een aantal dingen die me zijn opgevallen:

 • Het begint natuurlijk helder hebben bij wat je graag wilt
  Grappig genoeg is dat juist DE reden waarom er ‘contrast’ is in de wereld. Arm-rijk, groot klein, zwart-blond, dik-dun, lang haar-kort haar etc. Juist daardoor kom je steeds weer dingen tegen waarvan je zegt: Dit wel, en dat niet. Het is trouwens niet erg als je wens verandert EN wees je bewust dat je specifiek moet zijn. Bijvoorbeeld je wilt een zak met geld en je verbindt er geen voorwaarden aan,  dan kan het ook maar zo zijn, dat je partner sterft en de levensverzekering je geld uitkeert…
 • Je te allen tijde goed voelen is belangrijk
  Een huilbui is prima, maar alles langer dan 2 minuten is al zelfmedelijden.
  Ik weet dat dit hard kan klinken voor sommigen en voor iemand als ik die huilen ook als ontlading ‘gebruikt’ kan ik melden dat dit daadwerkelijk helpt!
 • Geef geen of zo weinig mogelijk aandacht aan alles wat je niet wilt
  Focus bijvoorbeeld dus niet op een negatieve eigenschap van je partner of kind, maar kijk naar alles wat je wel in die persoon waardeert.
 • Laat het los: Wees gelukkig, ongeacht of wat je graag wilt uitkomt of niet
  Abraham weet dat in het Engels heel mooi te verwoorden “you shoot rockets of desire into the universe”, je schiet raketten met wensen in het universum. En dit hoef je maar 1x te doen. Dagelijks herhalen hoeft echt niet. Wel zullen elke dagen keuzes op je pad komen die passen bij die wens en die je ervan af houden. Hoe vaker de keuze past bij je wens, hoe sneller het gaat. Het is dus helemaal niet erg om een omweg te nemen en af en toe keuzes te maken die op dat moment belangrijker voor je zijn. Uiteindelijk kom je wel op de plek van ‘bestemming’. En in de tussentijd is het belangrijk dat je de eerste stap blijft volhouden: Je goed voelen tijdens dit proces. Geniet van de weg naar je wens. En als je bewust leeft zie je welke stappen/keuzes je hebben geholpen om daar te komen. Ik kan daar enorm van genieten! Ik voel dan gewoon dat het eraan komt 🙂 .
 • Vertrouw dat de Wet van de Aantrekkingskracht, ook wel de Wet van vibratie of frequentie genoemd, werkt.
  Als ik kijk naar de prachtige sterrenhemel die we nu in Portugal vrijwel elke nacht zien, dan stel ik me al die onderlinge lijntjes voor. Net zoiets als al die cirquitjes in je brein. Prachtig! Er zijn werkelijk ONTELBARE mogelijkheden om jouw wens in te willigen.

Op zich als je het zo ziet staan dan lijkt het aardig simpel. En eigenlijk is het dat ook. Toch kan onze opvoeding, onze waarden, onze normen, onze overtuigingen enorm in de weg staan om dat te bereiken wat je wilt.

De boodschap vanuit The Secret was bijvoorbeeld dat je je rijk moet voelen om geld aan te trekken. Maar als je elk dubbeltje moet omdraaien, dan kun je dat gevoel van rijkdom niet krijgen. Het werkt dus ook niet zo. Dat hoor ik veel om me heen.
Je moet je goed voelen in de situatie waarin je bent, zonder te focussen op de aan- of afwezigheid van geld.
Het kan ook zijn dat je bent opgegroeid en hebt geleerd dat je hard moet werken om veel geld te verdienen…
Dan schiet je waarschijnlijk in de actiemodus en ga je heel hard werken… Zonder te letten op je goed voelen.

Onze gedachten kunnen aardig in de weg zitten. MAAR er is een eenvoudige methode die helpt om je op het goede pad te houden (de kortste weg): Gebruik je emoties als kompas. Voel jij je goed, dan ben je op de juiste weg, voel je je niet goed, heb je ‘negatieve’ gevoelens, dan ben je niet op de juiste weg. Boosheid, frustratie, verdriet, jaloersheid… het zijn allemaal tekenen dat je je doel tegenwerkt!!

Ik heb inmiddels al een flinke dosis ervaring met loslaten & vertrouwen. Maar… toch kan ik nog steeds in de valkuilen stappen:
En kies ik voor actie…
En kies ik voor focussen op wat ik wil…
En denk ik hard aan wat ik niet wil…
En word ik gefrustreerd als de deadline dichterbij komt, maar het doel nog niet is gehaald.

Kennis toepassen in de praktijk

4-6 weken geleden was het weer zover. Wij vertoeven in Portugal en hebben Nederland eind augustus achter ons gelaten. Met caravan,  bus en daktent. Wat ik werkelijk NOOIT had verwacht dat het zoooo moeilijk zou zijn om een plek te vinden. Zeker niet met een caravan. Maar er zijn weinig campings. En de campings zijn duur. Kijkend naar de normale tarieven, dan zaten we in het gehuurde huis eigenlijk nog goedkoper of net zo duur. En de huizenmarkt is extreem moeilijk. Mensen willen allemaal maximaal verdienen door per week te verhuren. Of dat gaat gebeuren is maar de vraag. In de winter is er wel veel meer keuze, maar vanaf mei/juni is dat bijna onmogelijk.

Ik had allerlei kanalen ingezet en gevraagd om een plek voor de caravan OF een huisje. Ik was daarmee al in februari begonnen. Zonder succes. We hebben wel een aantal plekken bekeken, maar het was steeds niets. En eenmaal dachten we een prachtige plek te hebben gevonden, toen de eigenaars zich bedachten en hun hele huis opeens verhuurden en toen kon onze komst niet meer doorgaan.

Ik WIST dat ik moest loslaten.

Ik dacht dat Niets Doen hetzelfde was als Loslaten

Maar terwijl ik niets deed, gebeurde er niets… Hmmm… moest ik langer geduld hebben? Op een dag sprak ik erover met manlief en hij zei: “Heb je wel echt losgelaten?” En ik zei:”Ja, ik doe toch niets?!” In ons gesprek werd duidelijk dat loslaten wel iets meer inhield. LOSLATEN is er ook niet meer in je hoofd mee bezig zijn. Er volledig op VERTROUWEN dat het goed komt.

Vertrouwen

Ik keek kritisch naar mezelf en deed een sprong naar vertrouwen.

Vertrouwen dat het universum brengt wat we nodig hebben.

Kort daarna zag ik dat een bericht die ik al eerder in een Facebookgroep had geplaatst eindelijk werd goedgekeurd doordat er een reactie op kwam. Twee mannen reageerden. En beiden schreef ik een privĂ©bericht. Maar 1 reageerde uiteindelijk. Een Schot. We zijn bij zijn gezin gaan kijken, hij had niet echt twee rechterhanden en ze wilden twee dagen per week hulp. Terwijl er niet eens een fatsoenlijke plek was waar we konden staan. Het lijkt er soms op alsof mensen denken dat een ‘caravan’ hetzelfde is als een ‘campervan’. Maar we moeten een voortent erbij kwijt kunnen Ă©n ook nog een tentje voor dochterlief. Deze plek was het ook zeker niet. We waren inmiddels aangekomen in de laatste week in het huis. Ik besloot de andere man die had gereageerd in de FB groep te taggen dat ik hem een bericht had gestuurd. En toen reageerde hij al gauw. We spraken af voor de volgende dag. Woensdag was het inmiddels. ‘s Morgens om half 9… Whatever it takes toch?!

We hadden net met hem en zijn vrouw kennisgemaakt toen de regen met bakken uit de hemel kwam.
Maar we gingen met z’n allen in hun 4×4 en reden naar de plek toe die ze in gedachten hadden.
Geweldig… We konden ver kijken! Niemand in de buurt!

Het universum houdt van 'overpresteren'

In gedachten zag ik onszelf een composttoilet bouwen. Ik had nog niet eens over douchen nagedacht. Ik dacht, we betalen het zelf…

Tijdens het bekijken gaven ze al aan dat ze een composttoilet wilden gaan bouwen en een buitendouche. En ik stond versteld! Zij betalen het en in ruil voor hier Gratis te staan, helpen we ze mee met het bouwen (ze willen ook nog luxe camperplekken maken met privĂ©sanitair – eerste is inmiddels bijna af).

Binnen twee weken hadden we een composttoilet, buitendouche en (af)wasplek. Nog beter dan ik had kunnen bedenken!!!

En de rust hier. We voelen ons weer beter. Ook tussen manlief en mij gaat het weer beter. Niet dat het slecht ging, maar we merken dat we nu weer meer een team zijn. Super.

Dus wederom een belangrijke les geleerd. Het draait om je wens helder hebben en daarna de wens loslaten en vertrouwen dat het goedkomt. En je laten verrassen. En dan zie je dat het ALTIJD goed komt en meestal nog beter dan je zelf had bedacht <3

En dan geeft het universum zelfs nog meer dan ik had gevraagd!

PS… Inspired action (actie die vanuit aan aandrang komt) is wel noodzakelijk… Op het moment dat je voelt dat je iets moet doen, of het nu een blokje om lopen is, naar een winkel gaan, iemand bellen… volg je impuls… Dat zijn namelijk de momenten waarop het universum je handreikingen geeft.