This page is also available in:
English
26 september 2022
Review Daktent iKamper Skycamp 2.0Onze ervaring nadat we de tent al bijna 2,5 jaar gebruiken en er meer dan 200 nachten in geslapen hebben

In januari 2020 kochten we een daktent op de Caravana in Leeuwarden (vaak is er een beursaanbieding, dus kopen op een beurs is goed voor je portemonnee (of je krijgt extra accessoires bij de daktent). We hadden in 2019 een caravan gekocht. En met een daktent erbij hadden we genoeg slaapplekken om samen met de kinderen in de zomer een rondreis door Scandinavië te doen. Er zat een lange levertijd op. In april zouden we ‘m krijgen. Toen was de wereld niet meer hetzelfde. EN toen wisten we nog zeker niet dat we een groot deel van de nachten hierin zouden slapen. Maar… hierdoor hebben we een bijzonder goed beeld gekregen over wat wel en wat niet goed werkt. Hoogste tijd om onze ervaringen eens te delen. Ik deed dit al eens in augustus 2021 in de Facebookgroep over daktenten, maar er is nog wel meer bijgekomen sindsdien.
Een iKamper Skycamp wordt door velen gezien als de RollsRoyce onder de daktenten. Hij is groot en duur. En daardoor niet voor iedereen. Omdat we op een vakantiebeurs waren en goed kwaliteiten met elkaar konden vergelijken, besloten we dat het het geld zeker waard was. Geen dun tentdoekje, geen zachte opberghoes. Maar een hardtop koffer. Er zat wel een aantal maanden levertijd op. Dat was balen! Maar in elk geval op tijd voor de zomervakantie, al wilden we er uiterlijk begin april eigenlijk al van genieten. Dat werd helaas pas eind april.
Waarom kozen we voor de iKamper Skycamp 2.0?
- Allereerst door de grootte van het slaapoppervlak: 190x210cm!
- Verduisterend doek
- Canvas doek in plaats van een kunststof plastic aanvoelend doek (wat ook meer lawaai maakt in de wind)
- Zijraampjes die open kunnen
- Overal muskietengaas
- Entree is al goed gedaan, en ook daar komt relatief weinig licht via binnen
- De trap voelt heel stevig en is ook geschikt voor mensen die geen lichtgewicht zijn
We weten dat er stellen inslapen met 2 of 3 kinderen. Dat lukt ons niet. Wij genieten van een kingsize bed. Wij gebruiken ook gewoon ons eigen dekbed etc. Geen kampeerspullen. Wij vinden goed slapen superbelangrijk. Vakantie of niet. Wij willen ALTIJD een goede nachtrust. En je niet kunnen bewegen in slaapzakken bijvoorbeeld past niet bij ons.
Op 24 april werd de levering gedaan. Een GIGANTISCHE doos kwam binnen. OMG!
Alle bevindingen op een rijtje:
1. De extreem chemische geur van de daktent voelt heel ongezond
Als jwe dan eindelijk de daktent geleverd krijgen en we gaan erin liggen, word ik bijna bedwelmd door een chemische geur. VERSCHRIKKELIJK! Het voelt alsof ik vergif aan het inademen ben. Zelfs na een jaar was de geur nog altijd niet helemaal weg. Inmiddels is deze zo goed als weg, maar blijft de daktent wel iets van een apart geurtje houden.
2. Bijgeleverd matras slaat nergens op
Men levert er een matras bij van ik meen 3 cm. Dit is knetterhard. Totaal ongeschikt om op te slapen. Naast de al dure aanschaf van de daktent hebben we dus ook nog eens geïnvesteerd in 2 EXPED matrassen. 1 duo en 1 single. Samen vullen die het ligoppervlak van de daktent perfect! MAAR… Ondanks ook de forse prijs van de exped matrassen, blijkt veel reizen voor deze matrassen niet geschikt te zijn. We kregen al snel lekkage. Daarnaast was het elke dag een flinke klus om het bed op te maken. De matrassen harder opblazen, dan de matrashoezen erom. Dan kussens, dekbed en eventueel sprei. Hij was vaak meer dan 30 minuten bezig. Dat wilden we anders. Tegenwoordig hebben we een topper. Eerst eentje van 180×200 die we in Portugal kochten en die we ook op de bedden in de huurhuizen gebruikten en in de caravan. Eenmaal in Nederland hebben we deze zomer een EMMA topper gekocht. Voordeel van een topper is, dat we deze met al ons beddengoed (excl. kussens) oprollen. Een spin eromheen spannen en achter in de bus gooien. Klaar.
3. Apart condensmatras heeft zeker zin!
Een van de dingen die er gewoon standaard bij had moeten zitten. Want met een matras direcht op het metaal/aluminium, wordt deze ‘s nachts vochtig. Dat werkt natuurlijk niet. Dankzij de condensmat, die allemaal gaatjes heeft, blijft het matras droog! Bijzonder dat je hier extra voor moet betalen (€149). Dit is dus geen overbodige luxe, maar gewoon een noodzaak.
4. Daktent staat snel en ruimt snel weer op (15-20 minuten)
Wij hebben de daktent sinds eind augustus 2020 non-stop op het dak van onze Opel Vivaro bus. Dat betekent dat zodra we ergens naar toe willen, de daktent ingeklapt moet worden. In het begin deden we dat nog samen. Uiteindelijk is het een ritueel geworden van manlief. Zeker sinds we de topper hebben en alles oprollen in de ochtend, en ‘s avonds bij het klaarzetten van de tent weer uitrollen. Dit helpt enorm in het klaarzetten van de tent. Het inpakken door 1 mens, vergt een handigheidje. Maar daarna, werkt het perfect! Maar het op- en afbreken is alleen leuk als je niet een aantal dagen op dezelfde plek blijft staan . Een daktent met een harde koffer ruimt overigens ook makkelijker op dan eentje met een zachte bovenkant. Ook goed om te weten. En voor velen lijkt het gewoon een dakkoffer. Als ze er niet hun reclame op zouden zetten, was het bijna niet te herkennen.
5. Dik tentdoek van canvas – kies kwaliteit
De Skycamp is een van de weinigen die echt een dikke kwaliteit tentdoek heeft. Ook is canvas veel natuurlijk dan polyester. Het voelt degelijker aan. Sommigen tenten zijn dun qua stof en het lijkt bijna plastic. Daarin zou ik niet willen slapen. Dan liever een goede kwaliteit tentdoek.
6. Verduisterend tentdoek, ideaal!
Een van de redenen om te kiezen voor de Skycamp was het verduisterend doek. Ideaal voor de korte nachten, die we in Nederland en erboven toch echt wel hebben. Aangezien ik heel erg reageer op daglicht, word ik in de zomer heeeel vroeg wakker. Met dit verduisterend doek slaap ik een aantal uren per nacht langer!
7. Trapverlenging, alleen als je auto heel hoog is
De verlenging van de trap, die extra besteld kan worden, hebben we nog altijd nooit gemist. Zelfs niet nu we een bus hebben (H1). En nu nog steeds hebben we altijd een halve tree over. Met een gewone auto of lage bus, heb je die dus zeker niet nodig.
8. Onhandig om te transporteren
iKamper heeft een grote kans laten liggen in hun design. Er zitten geen handgrepen aan EN het ding kan niet rollen. Wij hadden geen achterom in Nederland en daardoor was het bijna onmogelijk om het ding door het huis te krijgen. Met kleden eronder en slepen gelukt.
We hadden ook een kano van 35 kilo, die we dus niet samen met de daktent op de dakdragers konden vervoeren. Uiteindelijk ervoor gekozen dat als we de kano meenamen, de dakkoffer op ons aanhangwagentje voor het huis legden, want het was anders niet te doen. Ik besef dat handgrepen ervoor kan zorgen dat het minder aerodynamisch is. Maar, dat is aan de ontwerper om daar een slimme oplossing voor te hebben. Ook zou het dan veel makkelijker zijn de koffer met 2 mensen op een dak te zetten. Doordat je geen greep hebt en de dakkoffer heel groot is en zwaar, is het nu een grote uitdaging. Als hij eenmaal op het dak zit, blijft hij zitten. Zeker nu we geen huis meer hebben. Maar dit kost aanzienlijk meer brandstof!
9. Muskietengaas, perfect voor de warmere nachten!
Er zijn twee zijraampjes en de ingang. Alles is voorzien van muskietengaas. IDEAAL!! Op warmere nachten doen we de ingang niet dicht, maar alleen het muskietengaas. Omdat dat bij ons voeteneind is, en de ingang goed gebouwd is, komt er weinig licht van buiten naar binnen toe. Maar het geeft wel de frisse lucht die nodig is. Want soms kan de tent wel benauwd worden als we alles dicht hebben.
10. De Skylight is totaal overbodig
Zeg nou eerlijk, hoe vaak lig jij vanuit je bed naar sterren te kijken? Dat doe je dan toch nog als je buiten bent? Zonder een plastic venstertje waardoor je moet kijken? Wij gaan pas naar bed als we willen slapen. En dan hebben we de ogen dicht. Overdag als de zon schijnt is het vaak te fel. Wij liggen zelden overdag in de daktent. En als, dan is het ook voor een dutje en hebben we ook geen skylight nodig.
De skylight is gemaakt van plastic. Zeg maar dat plastic van een raam in een voortent. Al snel verkleurde het geel. Inmiddels zit er zelfs al een scheur in die manlief met ducktape heeft dichtgeplakt. Ook in de daktentgroep zag ik onlangs nog een melding van iemand met hetzelfde euvel. Het klinkt heel romantisch, maar totaal onnodig en uiteindelijk een zwakke schakel. Beter was geweest daar het tentdoek gewoon door te laten lopen.
11. Luifel ideaal bij regen, lastiger als je meerdere dagen op 1 plek staat
Wij hebben er een luifel bijgekocht, maar juist omdat we steeds het voertuig gebruiken gebruikten we die dus nooit. Pas meer dan twee jaar later, toen we alweer in Nederland terug waren, hebben we deze voor het eerst opgezet. Vooral omdat ik in de daktenten groep dit als tweede reden noemde, en er meerderen zeiden dat dit echt heel eenvoudig is. En het klopt. De luifel is heel fijn erbij! Hij is reusachtig. Geeft minder zicht op het uit de daktent stappen (met een nachthemdje aan en blote kont, merk ik dat ik het uitstappen altijd het meest onhandig vindt. De luifel is ook HEEL prettig als het ‘s nachts regent. Wij hebben nl. altijd een plasemmer buiten staan en in de regen is dat niet echt leuk :-). Een tent die je kunt laten staan bij meerdere nachten zou nog prettiger zijn. Maar dan wel eentje die hoog genoeg is zodat je ook droog uitstapt. Als je echt alleen met een auto/daktent op reis bent, zonder caravan, dan kan ik me voorstellen dat de bijpassende tent (in plaats van alleen een luifel) wel een uitkomst is. Op die manier zit je ook bij slechter weer altijd goed. EN… je kunt uit de wind koken!
12. Binnentent geen overbodige luxe
Een van de eerste nachten in de daktent was het zo koud dat mijn neus ijskoud was. Onder de dekens was het heerlijk warm, maar daarbuiten! BRRR…
En ik kan niet met mijn hoofd onder de dekens slapen. Pas veel later zagen we dat er een binnentent beschikbaar was. Die hebben we er inmiddels bij gekocht. Helpt bij condens in de tent en het houdt de temperatuur minimaal 5 graden warmer. Een fijne toevoeging. Maar ook wee eentje met een prijskaartje! (€299)
13. Anti diefstal sloten – zinloos
Onder het mom van ‘voor uw veiligheid’ wordt natuurlijk veel in de wereld gezet. En natuurlijk wil je niet dat je dure investering van het dak wordt gehaald. Maar… de daktent is superzwaar, 75 kilo. Daktenten worden alleen we steeds vaker gestolen. Is dat omdat er ook veel meer mensen nu een daktent hebben? In de zomervakantie in Scandinavië wilden we geen gedoe hebben. We hadden de sloten nog ongebruikt in een doosje zitten en hebben ze er nu maar opgedaan. We hebben ook twee dakdragers met sloten gekocht. Maar, vanuit de daktenten groep wordt gezegd dat ze het er zo afhebben als ze willen. Dus dat geld kun je besparen (€ 149).
14. Zorg voor een (compost)toilet
Reis je zonder camper of busje met toilet, zorg dan dat je een compost of droog toilet meeneemt. Kan heel simpel zijn, met zaagsel. Maar zorg dat je NIET overal in de natuur poept. Juist dit gedrag zorgt ervoor dat je het verpest voor anderen. Dit is nl. de reden dat in Portugal zo streng gecontroleerd wordt op wildkamperen aan de kust. Want de surfers (sorry voor het generaliseren) hebben er een handje van om voor chaos te zorgen. Ze zijn dan wel heel veel in de natuur, ze zijn niet een met de natuur, helaas. En er zijn ook emmers te koop die je als composttoilet kunt gebruiken. Laat het netjes achter…
Er zijn wat mooie plekjes waar we hebben gestaan (en ja, soms krijgen we bezoek van onze kat):
Andere accessoires
We hebben nog gedacht aan het kopen van een windbreker (€169) nadat we de daktent al op de auto hadden. Maar omdat ook daar weer een lange levertijd op zat hebben we dat toen laten zitten. Ik denk wel dat het een goede investering is en dat er minder brandstof wordt verbruikt.
Er is ook nog een stormkap (€119), die ervoor moet zorgen dat er minder inwaait. MAAR… je zet de daktent altijd goed ten opzichte van de wind. Dat wil zeggen met de opening in de tegengestelde richting van waar de wind vandaan komt.
Prijs/kwaliteit verhouding…
Vooral in 2022 hebben we de daktent intensief gebruikt en er 168 dagen achter elkaar ingeslapen. Duur wil niet persé zeggen dat je een goede kwaliteit koopt.
Want we vinden dat we op veel fronten slijtage merken. De trap gaat steeds stroever uit en in. De skylight heeft een scheurtje. Het doek staat minder strak, waardoor er met een regenbui toch nog water in het luifeltje boven de trap bleef staan. Ook is de dakkoffer van boven helemaal mat geworden. Het is ook een plek waar we heeeel moeilijk bijkomen, dus daar boenen lukt eigenlijk niet.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik had verwacht dat de daktent langer goed zou blijven. En het is dus niet zo dat wij ‘m dagen open laten staan. In tegendeel. Dat gebeurt in verhouding heel weinig. Meestal is het elke ochtend inpakken. En elke avond uitpakken.
Maar, ik heb dus geen vergelijkingsmateriaal. OOk 2500 is veel geld voor een daktent, en ook daar zou ik van hebben verwacht dat hij makkelijk 2,5 jaar goed zou blijven. Want op deze manier is het een tamelijk dure manier van overnachten.
Wat we wel merken is dat rechtzetten van de bus, steeds makkelijker gaat. We hebben van die blokken en ik heb liever dat mijn hoofd ietsje hoger ligt, dan te laag. Maar het slapen in een daktent vinden we geweldig. ‘s nachts eruit gaan is het meest irritant. Wij slapen in het algemeen bloot, en als je dan eruit gaat, moeten we eerst iets aantrekken, daarna de trap naar beneden, op de emmer. En weer naar boven, uitkleden en weer verder slapen.
Met wind moet je ook goed oppassen. Altijd de deksel van de dakkoffer in de windrichting en de ingang van de tent in de tegengestelde richting plaatsen. Dit voorkomt niet alleen dat je tent niet kapot waait, het scheelt ook echt veel geluid.
Al met al slapen we er heerlijk in. Is de binnenruimte echt MEER dan genoeg. Het voelt ruimtelijk aan. We kunnen er makkelijk in zitten. En nu we 3 dakdragers hebben, is het ook beter verdeeld en is de bodem stabieler. Dat komt alles ten goede. Bij de Opel Vivaro kunnen we namelijk niet zelf kiezen waar een dakdrager komt. Hierdoor bleek dat twee eigenlijk onvoldoende was.
Andere artikelen die je mogelijk interesseren:
Deel deze pagina