This page is also available in: English

11 juli 2022

HOE KAN IK STOPPEN MET ZOEKEN?Help! - Ik wil niet zoveel tijd achter de computer doorbrengen

Een van de dingen die me absoluut is tegengevallen sinds ik ben gestopt met werken is de enorme hoeveelheid tijd die ik nog altijd achter (voor) de laptop en met mijn smartphone besteed!! Dit is zeker niet wat ik wil!

Al in de kerstvakantie van 2019 voelde ik dat het genoeg was. In dat jaar ging ik naar Amerika, probeerde naast een 36-urige werkweek, een eigen bedrijf op te zetten, terwijl ik eigenlijk al jaren ervoor altijd bezig was voor een extra inkomen. In die kerstvakantie besloot ik te stoppen met dat eigen bedrijf.

Ik ontdekte dat ik mensen helemaal niet online wilde helpen. Want dat betekende weer achter de computer. Ook de marketing moet online gebeuren, ontwerpen moeten online gemaakt worden, de website gebeurt online, ALLES is eigenlijk online bij het starten van een eigen bedrijf, gericht op het helpen van healers met hun online bekendheid krijgen.

Ik ging op zoek naar een plekje dichter bij Utrecht. Even door de week aandacht voor mezelf, en dan zou ik in het weekend wel thuiskomen. Helaas vond ik die plek niet. En in maart 2020 stond de wereld sowieso op zijn kop en kwam ik helemaal niet meer uit huis. In plaats van tijd voor mezelf, was er nog minder tijd voor mij. En NOG meer tijd achter de computer. In plaats van mijn directe collega’s face to face spreken, werd het nu een gesprek via Teams. ALLES Online.

Het pimpen van de caravan heeft me door de eerste tijd geholpen. Een project dat ik sowieso al had bedacht en waar we eigenlijk alles al voor hadden gekocht en uitgezocht voordat het land op de kop stond en het lastiger werd winkels te bezoeken.

Maar ook voor het pimpen heb ik me suf gezocht naar wat ik erin wilde. Een pinterestbord gemaakt met de stijlen die ik leuk vond, en een bord met wat we uiteindelijk kozen. Hoe moet je de kastjes verven zonder dat je elke kras ziet, hoe kun je behangen, zonder dat het in de hitte naar beneden valt. Ik deed alles online. Ik zocht me suf. Maar vond ook alle antwoorden! 

In mei 2020 voelde ik vanuit mijn tenen dat ik niet meer in Nederland wilde blijven. Ik was klaar met mijn werk, kon de uitgeverijen en mijn collega’s niets extra’s leren over hoe je met e-mailmarketing geld kunt verdienen (de eigen webshop verdubbelde qua omzet de laatste paar jaar). Het enige wat ze hoefden te doen was toepassen van de kennis die zij inmiddels via mij hadden verkregen.

Toen begon de zoektocht naar welk land we zouden kunnen. Ik ging op zoek naar mensen die in die landen al woonden, die de sprong hadden gewaagd en konden vertellen over de opties qua land kopen, prijzen, visa, belastingen, regelgeving etc etc. Zoeken, zoeken zoeken.
Waar waren de maatregelen het ergst? Hoe reageerde de regering? Hoe reageerden de mensen.
Alles en iedereen moest online gevonden worden. Alle gesprekken vonden online plaats!

Nadat we besloten te gaan, begon er weer een zoektocht online. Eerst een koper voor ons huis vinden, dan kopers voor onze spullen en ik zoek ondertussen naar dingen die we nodig hebben op het moment dat we gaan. En ik zocht naar bevestiging of de initiële keuze voor Brazilië wel goed was. En al zoekende, slaat de twijfel toe en zegt manlief dat het Portugal moet worden.

De dag dat we vertrokken, merk ik al direct de eerste dag wat er gebeurt. Tegen de tijd dat we weten in welke omgeving we ongeveer gaan uitkomen, begint de online zoektocht naar een geschikte camping. Met een kat erbij, zijn we wat kritischer. EN we houden sowieso niet van overvolle campings met veel (en vaak luidruchtige) kinderen. Nou bleek die kans eind augustus 2020 ook vrij klein, maar dat wisten we niet vooraf.
En vaak belde ik de camping ook nog, of ze plek hadden. In mijn beste Frans. Wel nadat ik eerst het telefoonnummer online had gezocht!

Eenmaal in Portugal ging het gewoon door… Van camping naar camping, die ik elke keer moest vinden. Waar konden we boodschappen halen, online zoeken naar gebieden, verhalen over regio’s…

En terwijl we de verschillende campings langs trokken, door diverse regio’s,  ging ik steeds weer zoeken naar plekken waar we zouden kunnen wonen. Al dan niet tijdelijk. We hadden de kinderen een (huur)huis beloofd. Zodat ze met hun studie aan de slag konden. Zoonlief zijn gamecomputer (geen laptop) kon gebruiken, want ook zijn gametafel was mee.

Ondanks de enorme leegstand, bleek het vinden van woonruimte nog niet zo eenvoudig. Een enorme zoektocht online begon wederom. In elke plek waar we gingen staan, begon de zoektocht weer opnieuw. Kijken naar huizen. Zoeken naar de plek waar we ons goed voelen, die geen kapitalen kostte (al had ik vooraf nooit gedacht een huis van 900 euro per maand te moeten gaan huren!!!). Zoeken op social media, zoeken op vakantiesites, zoeken bij makelaars, zoeken, zoeken zoeken, om die plek te vinden.

Zelfs toen we de plek hadden, bleek het zoeken door te gaan. Zoeken naar de winkels, zoeken naar restaurants/terrasjes, zoeken naar gelijkgestemden, zoeken naar mooie plekken, zoeken naar puur eten, zoeken naar … .ALLES wat je maar nodig hebt of wilt doen in een nieuwe plek!

Toen de eerste 6 maanden voorbij waren, moest ik zoeken naar een plek voor de zomer. Een huis zat er niet in (onbetaalbaar), onze zoon was al vertrokken naar Nederland en we hadden verwacht dat onze dochter in de zomer ook zou gaan, maar ze bleef. Niet wetende wat voor opleiding ze wilde doen. Gekozen om niet HAVO 5 af te maken. Geen huis huren in elk geval, maar zo goedkoop mogelijk op een groot stuk land staan. En mijn zoektocht eindigde in die plek! Tegen het eind van die 6 maanden moest er weer een woonplek worden gevonden. Dus de zoektocht begon weer opnieuw.
In de tussentijd hadden we in de nieuwe omgeving ook moeten zoeken naar alle plekken die belangrijk waren tijdens ons verblijf daar. Ik zocht naar de juiste permacultuur cursus, ik zocht naar een manier om een positieve bijdrage te leveren… altijd maar blijven zoeken.

Daarna gingen we vlak aan zee een huis huren voor 5 maanden. En kwam de wens voor een camper, om mee te reizen na die 5 maanden. Weg uit Portugal. Op unieke plekken staan wat alleen met een camper lukt. En wederom begon mijn zoektocht. Waar kan ik een camper vinden? Ze zijn ERG gewild geworden. Iedereen wil de vrijheid opzoeken via een camper. Kunnen we er een in Portugal kopen zonder adres, ik zocht naar informatie of dat kan/mag. Kunnen we het in Roemenië kopen, waar de prijzen lager liggen? Ik zocht me suf naar regelgeving, maar vind het niet. Ik zocht naar allerlei verkoopkanalen en checkte die regelmatig. We vonden niet de juiste camper, ofwel waren ze veel te ver weg en durfden we de stap niet te wagen. Hoe dan ook, na 5 maanden kwam het moment dat we begonnen aan het rondreizen en uit Portugal vertrokken.

Van Zuid Portugal gingen we naar Zuid Spanje. En wederom ontdekte ik dat ik weer belachelijk veel tijd kwijt ben met zoeken naar de geschikte camping. Zoeken naar een internet abonnement, want die van Portugal werkte niet in Spanje. Zoeken naar de juiste winkels. Zoeken naar leuke plekken om te bezoeken. En zo ging het 3 maanden lang.

Regelmatig verzuchtte ik, dat we langer op een plek moesten blijven, zodat ik niet zoveel tijd kwijt was met zoeken.

Maar ja, we wilden niet via Frankrijk omhoog rijden direct naar Nederland, het werd een rondreis van ruim 3 maanden met in totaal 18 campings.

Begin dit jaar hadden we al besloten dat we, samen met onze jongste twee kinderen (dan 19 en bijna 18), naar Noorwegen op vakantie zouden gaan. En dus begon ik online te zoeken zoeken naar plekken waar we naar toe kunnen gaan. Waar we rekening mee moeten houden. Hoe het zit met de tol, ferries, campings, eten en noem maar op. Ik zoek me suf. En ik ben hele weken achter de laptop te vinden. En ik vind er niets meer aan. Ik had in Nederland naar leuke events willen gaan, mensen willen ontmoeten, en we zijn letterlijk naar 1 leuke excursie geweest (Hunebedexcursie 2.0 van Ard Pisa) en een paar mensen die we alleen via Facebook kenden, hebben ons bezocht. En dat is het. In de 5 weken dat we hier al zijn.

Het is genoeg. Nee, ik ben het gewoon SPUUGZAT!! Ik wil dit niet meer. Ik wil niet zo leven. Ik werk niet, maar heb momenteel niet eens tijd voor leuke dingen. Er zit wel 15 weken aan uren aan voorbereiding in de aanstaande vakantie. Het is belachelijk!!

Maar ik weet ook niet hoe ik hier uit kan komen.

Manlief stelde me gisteren een interessante vraag:

Wanneer stopt het zoeken?

Ik kon dingen bedenken als dat ik gewoon moest accepteren hoe dingen waren en niet het beste plekje wilde, niet de leukste dingen wilde zien nu ik er dan toch was. Dat ik eigenlijk mijn standaarden naar beneden zou moeten verleggen EN me niet druk maken over de behoeften die we alle 3 (dochterlief, manlief en ik) hebben, en dan heeft de kat al helemaal pech en zou hij het maar moeten doen met wat dan ook.

Zijn reactie was:
Waneer stopt het zoeken?
Als je geen eisen meer hebt.

Dat is wel een interessant uitgangspunt.

Ik kan talloze redenen opnoemen waarom ik online zoek. En ze zijn allen legitiem, maar ook allen omdat ik bepaalde eisen stel. Wie zoekt, wil iets vinden:

  1. Goede overnachtingsplek vinden die aansluit bij de behoeften van ons alle 4
  2. Voeding/Spullen zoeken die ik niet in winkels kan vinden
  3. Vinden in welke winkel ik bepaalde spullen kan kopen, omdat ik liever niet online koop
  4. Volgende plek bepalen waar we heen gaan
  5. Beste route vinden om te rijden naar de volgende plek
  6. Leuke events vinden
  7. Bijzondere plekken om te bezoeken vinden
  8. Informatie over een bepaald onderwerp vinden
  9. Etc.

Met de camper hadden we gedacht te gaan wildkamperen en was een zoektocht naar een camping niet van toepassing geweest. Met een caravan, moet dat wel. Ook al namen we de zonnepanelen mee, en hadden we een portable frame gemaakt, manlief wilde niet voor elke plek de zonnepanelen opbouwen en neerzetten. En nadat het frame flink was beschadigd na een storm in Spanje, werd het er niet makkelijker op om de panelen op te zetten. Dus we hadden een plek met stroomaansluiting nodig.

Of vind ik het ook lastig om wild te kamperen? Van de weg afgaan? Niet weten waar je naar toe moet rijden? Omdat het met een caravan erachter en een combinatie die niet offroad is, kunnen we echt niet op alle onverharde wegen rijden.

Vooraf dachten we dat het met een caravan ook prima kon. Maar het levert een hoop extra werk op, voor mij!

Wat nu als ik geen eisen zou hebben en erop vertrouw dat alles wat gevonden wil worden naar mij toe komt? Kan ik dat?

Ik zeg dit na een dag weer achter de laptop te hebben gezeten om uit te zoeken hoe we korting krijgen in Noorwegen met de tol. Er is geen eenduidige informatie. En geen eenduidige oplossing. Ook in het kopen van een tag en het doorploeteren van allerlei info, zit alweer 8 uur werk. Vervolgens begin ik aan mijn waslijst met biologische producten die we willen meenemen op reis. Noorwegen zou erg duur zijn, en hoe minder tijd we kwijt hoeven te zijn met zoeken naar het juiste eten (zo eten we vrijwel nooit pasta van tarwe – en dat kun je dan maar beter bij je hebben), hoe makkelijker het straks is.

Zoekt en gij zult vinden.

Kan ik stoppen met dingen te moeten vinden?
Kan ik stoppen met zoeken?
Kan ik stoppen met eisen stellen?

Hoe kan het dat ik, en misschien jij ook, zoveel tijd bezig ben met zoeken?
Was dit ook zo 50 jaar geleden?

Ik vermoed van niet.
Het feit dat (vrijwel) ALLE informatie online beschikbaar is,zorgt er in mijn geval voor dat ik ook bij die info wil komen.
En ik ben een Google search expert (ja, ja, ik vind ook vanalles van Google, en ik heb andere zoekmachines geprobeerd, maar ze bieden geen van allen een snel antwoord. Daar ben ik nog langer aan het zoeken).

Vroeger waren er almanakken, reisgidsen, mond-tot-mond verhalen etc.

Maar in dit digitale tijdperk, weet je ”relatief snel’ dat de info er niet is, als je eerst online hebt gezocht!

En dan wil ik dus eigenlijk gewoon het beste dat past bij ons, bij mij. De beste plek. De juiste producten. De beste route met of zonder caravan. Het beste voor ons alle vier.

Zucht…

Misschien moet ik gewoon een poosje alleen maar ZIJN.

Eens kijken wat er gebeurt als ik een volledige online detox zou doen.

Ik heb geen idee hoe ik al die leuke plekken ga vinden die ik inmiddels in een lijst in Google Maps heb verzameld, voor onze vakantie ;).

Misschien erna. Meer reizen vanuit het hart. Niet Google de weg laten bepalen, maar zelf weer achter het stuur gaan zitten. Letterlijk én figuurlijk.
Eens kijken wat voor mooie avonturen we dan gaan beleven.

Als ik dit zo schrijf, word ik daar wel blij van.

Reizen vanuit het hart.
Zoals ik het eigenlijk had bedoeld, voor we weggingen.

Hoeveel tijd ben jij per dag aan het zoeken?
Heb je een tip voor mij hoe ik dit kan verminderen of hoe ik ervoor kan zorgen dat ik met alles blij ben?