Zelf verantwoordelijkIs (on)gelukkig zijn een keuze?

In de tijd dat ik nog een christen was en naar de kerk ging, hoorde ik mensen regelmatig zeggen: “Wat is dat voor God die zoveel ellende toestaat!”

Door niet de ‘schuld’ bij zichzelf te zoeken, impliceren dergelijke uitspraken, in mijn ogen, vaak wel dat deze mensen het geluk in elk geval niet in zichzelf zoeken. Vaak zijn het wat bittere mensen die zoiets zeggen. Hun geluk is afhankelijk van invloeden van buitenaf.

De mens heeft in zijn komst naar de aarde zelf het recht gekregen op goed of fout, of goed en slecht. Deze dualiteit MOET er zijn, zodat er KEUZE is. Zonder tegenstellingen is er geen keuze. Vandaar ook dat de mens recht heeft op eigen beslissingen en keuzes. Dat is een geboorterecht.

Waarom vindt een grote groep het eng om te realiseren dat als ze ZELF verantwoordelijk zijn voor hun geluk, ze dus ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun ONgeluk?!

Ik vind het echter een van de prachtigste inzichten die ik dit jaar heb opgedaan: Wat heerlijk dat ik ZELF invloed heb op mijn geluk EN mijn ongeluk. Dan sta ik dus zelf achter het stuur! Door over bepaalde zaken te piekeren en praten, en je er rot over te voelen, trek je het nog meer aan. Door steeds weer over het verleden te praten, kun je niet in het NU zijn.

Je huidige situatie is er dankzij alle stappen die je tot nu toe hebt gezet. En dus ben je nu PRECIES waar je moet zijn.

Maar… je huidige situatie kan een plek zijn die je eigenlijk niet wilt. Waar je niet wilt zijn, of wat je niet wilt voelen.
Door je hier heel bewust van te worden, krijg je de kans in te zien wat je dan WEL precies wilt.

De kunst is vervolgens om niet meer te denken aan wat je niet wilt, maar juist aan je gewenste situatie… En je moet ook niet voelen dat je iets niet meer wilt, want gevoelens zijn nog sterker dan gedachten en woorden. Met je gevoel moet je dus het gewenste leven al beleven!

Om dat te kunnen, moet je goed voelen. een boosheid, verdriet, onmacht of ander negatief gevoel hebben over alles wat NIET is wat je wilt. Want waar je op focust krijg je meer van. En je wilt juist niet meer verdriet, onmacht en boosheid.

Het klinkt heel logisch en eenvoudig. En toch…

Er zijn zoveel mensen die niet de verantwoordelijkheid willen nemen voor hun leven en hun geluk.

Voor een ieder die deze stap WEL durft te nemen, belooft deze reis op aarde veel meer te brengen dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Waarom zou je het niet proberen? Jij hebt toch recht op een gelukkig leven? Hoe fijn is het dat je die keuze op ieder moment van de dag kunt nemen?

Ik ben weleens 2 weken boos geweest op mijn man. Dan praatte ik nauwelijks met hem. Ik dacht dat ik hem ermee strafte. Maar het duurde velen jaren voordat ik erachter kwam, dat ik alleen mezelf het meeste dwars zit. Want 2 weken lang in boosheid leven, is niet leuk. Niet voor mijn omgeving, maar nog veel minder voor mezelf!

Op zich houd ik niet van het nemen van goede voornemens op 1 januari. En toch nam ik op 1 januar 2016 het beste besluit ooit:

Ik koos ervoor om me vanaf dat moment niet meer te ergeren aan mijn man, leidinggevende, collega’s en familieleden.

Dit ogenschijnlijk simpele besluit was de start van een geweldige transformatie.

En ik vind het geweldig om te weten dat, WAT ER OOK GEBEURT, IK BEPAAL HOE IK EROP REAGEER. Ik heb altijd een keuze!

Nu KIES ik voor me goed voelen. Niet meer terug blijven gaan in mijn hoofd naar een gesprek dat ik niet prettig vond, maar vooral denken aan hoe ik het wel zou willen.

ERGER JIJ JE REGELMATIG?

Durf je te kiezen voor je eigen geluk, door je frustratie, boosheid en/of verdriet los te laten?

Probeer het! Je hebt niets te verliezen. Integendeel. Je geeft jezelf een kans op geluk.

En ontdek of dit voor jou ook zo’n verschil uitmaakt.

 

Afbeelding van Magic Creative via Pixabay