This page is also available in: English

2 juli 2023

Zelf calendula zalf makenSimpel recept met goudsbloem en lavendel

Eindelijk heb ik de ‘stoute’ schoenen aangetrokken en heb ik mijn eigen calendula zalf gemaakt! En het was zoveel simpeler dan ik had gedacht, dat ik denk dat ik nu de smaak te pakken heb gekregen om nog veel meer zelf te maken!

Al jaren kijk ik met bewondering naar mensen die zalfjes en tincturen zelf maken. In mijn hoofd was dat zeer ingewikkeld en tijdrovend. Ondanks dat ik al bijna drie jaar geleden mijn baan heb opgezegd, is het niet zo dat ik voor mijn gevoel, heel veel tijd overhoud. Nog steeds geef ik veel tijd aan anderen. Er gaat bij vlagen nog teveel tijd naar social media. En eigenlijk vraag ik me regelmatig af, hoe ik toch ooit tijd heb gehad, om te werken :’-) :’-) :’-).

Vlakbij mijn toenmalige werk in Utrecht ligt de De Moestuin. Een mooie plek waar in het bijbehorende restaurantje heerlijke gerechten worden bereid met wat uit de tuin komt. Jaren geleden kocht ik daar een potje calendula zalf. En ik heb nog nooit zo’n goede zalf gehad! Het is maar 60 ml. Maar ik doe er dus al meer dan 3 jaren mee, want ik kocht het voor 2020. Ik begin inmiddels de bodem te zien en nu we tijdelijk weer naar Nederland gingen, hoopte ik bij hen weer een nieuw potje te kunnen scoren. Ik schreef ze, maar helaas bleek de voorraad op en de goudsbloem moest zelfs nog gezaaid worden.

Op de plek waar we waren in Frankrijk stonden goudsbloemen. En zo ontstond het idee, om met de ingrediënten die stonden op het etiket, mijn eigen calendulazalf te maken. In mijn potje zat bijenwas. Ik heb begrepen dat je daarvoor ook carnabauwas kunt gebruiken, zodat je geen dieren nodig hebt om de zalf te maken.

Welke ingrediënten zitten erin?

  • Goudsbloem
  • Lavendel
  • (Lanoline – zat in het potje van De Moestuin, maar ik heb het er niet doorgedaan)
  • Jojobaolie (biologisch)
  • Bijenwas (biologisch)

En je hebt kleine glazen potjes nodig (30-60ml)
Bekijk de eenvoudige stappen om de calendulazalf te maken:
LET OP: Je hebt minimaal 1 maand nodig van begin tot het eind!

Stap 1

Pluk blaadjes van de goudsbloem en van de lavendel.
En doe dit in een schoon glazen potje.

Verhouding:
5/6 deel goudsbloem 1/6 deel lavendel

Stap 3

Pak een nieuw schoon potje en een zeefje en laat de olie met de blaadjes in de zeef vallen, zodat er schone olie in het nieuwe potje komt. Druk de blaadjes aan met een theelepel, zodat je echt alle olie eruit drukt!

Stap 5

Bijenwas smelt pas bij 70 graden. Verwarm het potje door het in een bakje met (bijna) kokend water te zetten.
Blijf het potje in het water bewegen. Heb je een kookthermometer? Houd dan in de gaten dat het water niet koeler wordt dan 70 graden. Ververs zonodig het water met kokend water. En schud het potje regelmatig… Doe dit tot alle bolletjes zijn opgelost.

Stap 2

Vul het glazen potje met jojobaolie tot de blaadjes eronder staan.
Laat het potje nu 30 dagen op een warme (en zonnige) plek staan.
Schud af en toe en zorg dat de blaadjes weer onder de olie komen.

Stap 4

Ik heb 30 ml glazen potjes gekocht bij de Action. En deze gesteriliseerd door ze enkele minuten in kokend water te houden. Vul een potje met 30 ml olie en voeg er 5 gram bijenwas of carnabauwas aan toe.

Stap 6

Bijenwas smelt pas bij 70 graden. Verwarm het potje door het in een bakje met (bijna) kokend water te zetten.
Blijf het potje in het water bewegen. Heb je een kookthermometer? Houd dan in de gaten dat het water niet koeler wordt dan 70 graden. Ververs zonodig het water met kokend water. En schud het potje regelmatig… Doe dit tot alle bolletjes zijn opgelost.

Ik heb 100 ml olie gebruikt bij stap 2 en heb daar 2x 30 ml potjes mee kunnen vullen.

Ik kan weinig zeggen over de houdbaarheid. Het potje van De Moestuin heb ik 3-4 jaar gebruikt en werkt nog steeds fantastisch.
Dus in tegenstelling tot anderen, zeg ik dat je het potje kunt gebruiken tot het leeg is 😉 .

Ik moet eerlijk bekennen dat het smeren van een zalfje dat je zelf hebt gemaakt, enorm veel voldoening geeft.

Ik hoop dat jij binnenkort ook je eerste calendula zalf gaat maken. Je kunt nog steeds zaaien, zeker in een kas.
Of onbespoten goudsbloemen vinden, die je alleen maar hoeft te plukken.

Heel veel plezier!

Andere artikelen die je wellicht interessant vindt:

Hoe ons huwelijk na 25 jaar pas echt begint

This page is also available in: English

Vidafy nu ook in Nederland en Europa

This page is also available in: English

Er ligt iets beters in het verschiet

This page is also available in: English

Community’s – Ideologie of Haalbaar?

This page is also available in: English

Deel dit artikel: