Wat is de ideale verhouding tussen tekst en beeld voor een nieuwsbrief?

Wat ziet iemand als hij jouw nieuwsbrief opent? Hoeveel afbeeldingen gebruik je? Hoeveel tekst gebruik je? ‘A picture says more than a thousand words’ . Dat Engelse gezegde ken je vast. Er zijn bedrijven die hun nieuwsbrief opmaken met alleen 1 of meerdere afbeeldingen. Maar daarmee sla je de plank op meerdere fronten mis. Weet jij wat de ideale verhouding tussen tekst en afbeeldingen is?

Ontdek de drie redenen waarom het belangrijk is de juiste verhouding tussen tekst en beeld in je nieuwsbrief/e-mailing op te nemen.

 • NIETS ZICHTBAAR
  1. Als je e-mailadres niet als een ‘veilige afzender’ is bestempeld door de ontvanger, moet deze vrijwel altijd afbeeldingen downloaden voor de hele mail zichtbaar wordt. Dat betekent dat er bij het openen van de mail nog helemaal niets zichtbaar is, behalve vlakken en benamingen:

Voorbeeld van nieuwsbrief die uit alleen afbeeldingen bestaat en waarvan de afbeeldingen niet gedownload zijn

  1. GEEN EXTRA KANS OM TE ZORGEN DAT JE NIEUWS WORDT GELEZEN
   Doordat de afbeeldingen niet zichtbaar zijn, wordt uitsluitend op basis van je afzendernaam en onderwerpregel door de ontvanger beslist of ze de nieuwsbrief gaan lezen. Iemand moet eerst via de rechtermuisknop aangeven of ze de afbeeldingen willen downloaden voordat ze deze kunnen bekijken.
   Je moet dus al een zeker mate van relevantie bieden of autoriteit zijn voor ze dat doen.Overigens wordt de mail ook pas door je e-mailprogramma gezien als geopend als de afbeeldingen worden geopend OF wanneer ze ergens anders klikken in de mail (ongeacht of de afbeelding is geopend).
 1. SIRI KAN JE NIEUWSBRIEF NIET VOORLEZEN
  Steeds meer mensen laten hun e-mailtjes voorlezen. Denk aan bijvoorbeeld mensen die in de auto zitten. Siri leest de eerste 500 karakters van een e-mail. Als er geen tekst is, dan zal het tekst voorlezen. Stel dat je alleen maar met afbeeldingen werkt dan zegt Siri bijvoorbeeld alleen maar: ‘Je hebt een e-mail van Hildijks e-mailtip. Onderwerp is Hoeveel afbeeldingen gebruik je. Klik hier voor de webversie, uitschrijven, afmelden,  voorkeuren  wijzigen, Hildijk is gevestigd in Dronten’.
  Na het lezen van de e-mail wordt gevraagd: “ Wil je antwoorden?”Je begrijpt dat de ontvanger zo niets wijzer is geworden! Hij heeft niets van de inhoud kunnen horen. Omdat afbeeldingen geen geschreven tekst bevatten, kan Siri deze niet voorlezen. En dus is de boodschap bijzonder beperkt en heeft geen waarde.

Gebruik je wel bewust een hele afbeeldingen nieuwsbrief, dan kun je altijd nog een platte tekstversie toevoegen om ervoor te zorgen dat je e-mail door Siri voorgelezen kan worden. Deze tekst bevat geen opmaak en geen afbeeldingen. De platte tekstversie is alleen zichtbaar voor mensen die de mail op een apparaat openen dat geen afbeeldingen ondersteund. Dat komt inmiddels bijna niet meer voor, maar ’t geeft Siri wel de kans om die tekst dan te nemen. Je moet er wel extra moeite voor doen om dan ook een geschreven nieuwsbrief te maken!

GEBRUIK DE 40/60 REGEL VOOR DE JUISTE VERHOUDING TEKST EN AFBEELDINGEN IN JE E-MAILNIEUWSBRIEF

Er geldt een vuistregel voor e-mailingen dat de verdeling voor tekst/afbeelding 40% tekst en 60% afbeelding mag zijn om bij te dragen aan een goeie open ratio en conversie. Meer beeld is niet gewenst, minder mag wel!