This page is also available in:
English
4 februari 2023
Community's - Ideologie of Haalbaar?9 punten voor het opzetten/hebben van een succesvolle community

Na 2,5 jaar te hebben gereisd en bezig te zijn geweest met community’s, en zelfs serieuze plannen gehad om zelf een eco-village te starten, zijn we een stuk wijzer geworden. En ontdekken we dat het wonen in een community niet zo idyllisch is als dat het klinkt:
Een groep mensen waarmee je woont, die als een grote familie functioneert. Waar de kinderen vrij zijn en door meer mensen worden opgevangen dan alleen de ouders. Waar ze niet naar school gaan, maar op een andere manier leren wat leven is en hoe je er het beste uit kunt halen. Dat we elkaar helpen. Dat iedereen zijn/haar talenten deelt. Dat er geen geld meer nodig is. Dat we in de natuur wonen en vanuit de natuur kunnen leven. Waarbij we onze eigen energie opwekken, water uit een eigen bron komt. En er weinig van buitenaf nodig is. Dit is volgens mij ongeveer het ideaal plaatje als er over een community wordt gesproken. Hoe komt het dan dat community’s lastig van de grond komen, dat de kans van slagen klein is en dat er vroeg of laat toch heibel komt? En hoe kun je een succesvolle community hebben of starten?
Hoewel we mensen zijn die enorm genieten van het alleen zijn met onszelf, hebben ook wij lang met de gedachte rondgelopen om ‘iets met een community te doen’. Toch zijn we al aardig wat dingen tegengekomen waardoor initiatieven mislukken.
In Portugal raakten we begin 2021 betrokken bij een groepje waar het de bedoeling was dat je jouw ‘tribe’ zou vinden. Mensen die bij jou passen. In de praktijk bleken veel van deze mensen niet eens in Portugal te zijn. Terwijl het idee wel was dat er activiteiten plaatsvinden, waarbij we elkaar nader zouden leren kennen. Wel zo handig als je wilt weten wie ‘jouw’ mens is 😉 .
Voor onszelf wisten we al wel direct dat ‘een goede buur’ zijn voor ons belangrijk is. Gewoon je eigen plekje om te wonen, niet op elkaars lip, maar wel gezamenlijke ruimtes voor als je de gezelligheid wilt opzoeken, maar ook om bijv. samen aan de moestuin en het voedselbos te werken, een ruimte voor workshops, healings etc.
Er zijn twee bijeenkomsten georganiseerd en we zijn naar beide geweest. Want we merkten al snel dat het via Telegram niet ging werken. De mensen die niet in Portugal waren, hoopten aan te kunnen haken bij initiatieven van mensen die er wel waren. Tja.. dus wij nemen de sprong in het diepe en nemen alle risico, en zij willen in een gespreid bedje komen. Iets wat we overigens ook in veel Facebookgroepen tegenkwamen… Er zijn héél veel mensen zoekend. En er zijn veel te weinig community’s om bij aan te haken… Er moeten dus nieuwe community’s komen. Ik vind het dan onvoorstelbaar dat mensen niet bereid zijn tijd, geld en energie te steken in hun ‘nieuwe toekomst’. In hun droom.
Daarnaast zijn veel mensen die naar Portugal komen vegan. Wij ervaren dat eenzijdige voeding te beperkt is. Wel dat vlees van goede kwaliteit moet zijn. Zo haalden we in Dronten het vlees bij Hoeve Vredeveld, die de koeien het hele jaar op Schokland laat lopen. En af en toe wordt er een koe geslacht bij een slagerij in Elburg. Alles in de regio. Perfect. Enige nadeel vond ik, dat het vlees werd ingevroren. Maar goed, vlees leeft toch al niet meer 😉. En hoewel ik persoonlijk echt wel minder vlees wil eten (manlief was echt heel geobsedeerd door vlees), veganistisch eten gaat me veel te ver. Karnemelk, yoghurt, slagroom, een lekkere schuimlaag opgeklopte melk op mijn koffie, echte boter… Nee, alle dierlijke producten uitsluiten wil ik niet. Hoewel ik best wel eens vegan maaltijden maak. Maar niet alleen maar.
In Portugal wilden vegans niet samenwonen met vleeseters. De eerste keer dat ik werd geconfronteerd met discriminatie op basis van eetgewoontes. Een heel bijzondere ervaring. Toch zijn er best veel commnity’s die basisregels hebben. Denk aan eetvoorschriften, gezamenlijk om 6.30 uur mediteren en yoga, wel of geen kinderen, bepaalde religie,
Vanaf het moment dat we arriveerden in Portugal hebben we naar land gekeken. In eerste instantie om iets goedkoops te kopen en daar een caravan op te zetten en goedkoop te wonen. Maar een caravan mag in Portugal niet eens bij iemand op het erf staan. Laat staan op een stukje land.
Tja, dat wisten we niet. We wisten niets over Portugal en hadden zo’n stukje wetgeving niet verwacht. Daarbij kwam, dat de verkoop van stukjes en stukken land bijzonder snel ging. Ongelooflijk veel mensen zochten een stukje grond. En omdat we toch de kinderen in eerste instantie wonen in een huis hadden toegezegd, en we niet echt iets geschikts vonden aan grond, lieten we het er bij zitten. Toch bleven we kijken naar grotere dingen. Hoewel ons budget daar niet toereikend voor was, samen met anderen zouden we dat misschien wel kunnen doen. En op die manier zochten wij naar onze ‘tribe’.
In de zomer van 2021 vonden we in de buurt van Carrascalinho, waar we 6 maanden stonden, een stuk land van 7 hectare met potentie. Er zat wel een plan aan vast voor een hostel. Maar in de plannen hadden we gevonden dat er per hectare 14 bedden zouden mogen zijn.
Het was bijzonder geschikt om er met meerdere mensen te wonen. Om geodomes en andere kleine accommodaties te plaatsen, hangmatten tussen de pijnbomen te plaatsen, een stuk waar we de moestuin konden maken, een grote parkeerplaats (vlak stuk waar je bij aankomst kunt parkeren).
Hoe zouden we dit kunnen doen? Ik maakte een businessplan. Hoe we bedachten dat de community zou gaan werken. Hoe mensen daar zouden kunnen wonen. Hoe ze geld konden verdienen etc. etc.
We hadden een naam. Een volledig plan. En gingen op zoek naar crowdfunding.
Totdat we van MindValley een masterclass volgden: Shapeshift your Identity.
Een van de oefeningen bestond uit beschrijven hoe jouw ideale doordeweekse dag eruit ziet. Dus eigenlijk hoe je gewone leven eruit ziet. Werk je? Heb je een bedrijf? Waar/Wat? Hoe woon je? Hoe ziet je ochtendroutine eruit? Eet je lunch met iemand? Heb je kinderen etc. etc.
En zowel manlief als ik kwamen erachter dat wonen in een Ecovillage niet in ons ‘droomleven’ voorkwam. Maar dat het vooral kwam door wat er gebeurde in de wereld. Dat was niet de juiste drive. En we lieten het plan gaan.
Ergens in 2022 groeide bij manlief het idee om op diverse plekken op de wereld een plek te hebben waar we kunnen wonen, waar mensen die, net als wij, reizen een x-tijd kunnen verblijven (max.3-4 maanden). Dit heeft een aantal voordelen:
- In het algemeen is de kans op escalatie tussen mensen een stuk kleiner als er een beperkte periode is. Het ontstaan van onoplosbare ruzies is iets wat overal voorkomt. Vaak wordt vanaf een afstand gezegd dat het ego nog teveel in de weg zit. Maar vorige week hebben we ontdekt dat dit niet persé een ego-dingetje is, maar meer dat sommige mensen qua karakter en energie echt niet bij je passen. En dan zoek je elkaar zeker niet op 😉.
- Je kunt gebruik maken van de verschillende seizoenen in de verschillende landen. De een vindt een zomer in het zuiden prettig, een ander in het noorden etc. Zo kun je steeds de plek kiezen op basis van bijv. de seizoenen. Je bent ook veel minder kwijt aan verblijfkosten. Campings of camperplekken kunnen best duur zijn. En reizen is best vermoeiend. De meeste mensen willen minimaal een maand op een vaste plek staan. Hoe fijn is het dan dat je de ruimte hebt en met gelijkgestemden bent, zonder dat het een toeristische plek is?
Ook nu we in Frankrijk zijn, leren we weer heel veel over community’s en hoe je die in stand kunt houden of wat er ontbreekt dan wel nodig is,. En we komen eigenlijk uit op een lijstje wat volgens ons belangrijk is in een – wat ons betreft altijd roterende – community:
9 punten voor het hebben/starten van een succesvolle community

- Kies een doelgroep voor wie je er bent
Voor wat wij willen faciliteren: Het is uitsluitend voor die groep mensen die alles heeft verkocht, een reizend bestaan heeft en voorlopig wil houden en bewust kiest voor een leven buiten de matrix. Mensen die tegenwoordig worden beschreven als ‘wakker’, maar ook een spirituele inslag hebben en die het ‘vechten tegen’ hebben losgelaten en hun ‘ eigen leven kiezen’. Mensen die in eerste instantie kiezen voor alternatieve gezondheidsoplossingen,die de kinderen naar alternatieve scholen willen laten gaan, die graag in de buurt zijn van gelijkgestemden, die graag in de natuur willen vertoeven, mensen die rekening houden met een ander, mensen die respect hebben voor anderen, maar ook voor alle gezamenlijke ruimtes en materialen, mensen die houden van rust.
Het is lastig goed onder woorden te brengen. Ik noem het maar de zeer bewuste mens die is afgestemd op bron. - Er zijn mensen met allemaal soorten ‘trades’ nodig.
Dus mensen die verstand hebben van permacultuur, elektra, houtbewerking, bouwconstructies, natuurlijke bouwmaterialen, moestuin, natuurlijke genezingsmiddelen, naaien, schilderen, houthakken en houtvoorraad, gereedschapsonderhoud, (brood)bakken, dierverzorging, etc. etc. Hoe meer variatie er is, hoe meer alle taken kunnen worden opgepakt die er zijn. En hoe meer je van elkaar kunt leren.Bij een roterend ‘dorp’ zoals manlief voor ogen heeft, is het verstandig om een intekenlijst te hebben… Bijv. er is plek voor 2 moestuinmensen, 2 facilitatoren voor kinderen,, 1 manusje van alles, 1 elektricien, 2 timmermannen etc.. En als die plek voor die periode al bezet is, dan kun je daar op dat moment niet heen. Tenzij je dus ook andere kwaliteiten hebt waar op dat moment wel behoefte aan is 😉 - Reken een vergoeding voor de plek
Door middel van een vaste fee per jaar, kun je gebruik maken van alle faciliteiten van elke plek. Daarnaast is het wel de bedoeling dat je meehelpt. Dit kan de ene keer meer tijd vergen als de andere keer. In de opbouwfase zal er meer tijd geïnvesteerd moeten worden, dan wanneer alles draait en loopt. - Kies mensen met verantwoordelijkheidsgevoel
De mensen die er komen, hebben ook een drive om iets van de plek te maken. Een community is geen vakantieplek waar je alleen maar hoeft te ZIJN en er voor je wordt gezorgd. Een community is een woonplek die je samen/zelf creëert EN onderhoudt. - Zorg voor voldoende woonafstand onderling
Iedereen heeft tenminste 5000m2 ter beschikking om zelf te wonen. Dan is de overlast qua geluid etc. beperkt en is er voldoende privacy. - Zorg voor basisvoorzieningen en gemeenschappelijke ruimtesDaarnaast zijn meer gemeenschappelijke ruimtes nodig. Denk ook aan een grote keuken, eethoek, ruimte voor yoga, healing en andere activiteiten, ruimte voor de kinderen, gereedschapshok, werkschuur en natuurlijk kun je bij je plek een moestuin hebben, maar er is ook een gezamenlijke moestuin en een voedselbos. Er moeten ook gezamenlijke dieren zijn en die hebben ook verzorging nodig. En ook de energie voor deze gezamenlijke ruimtes moet zijn geregeld. En ieder regelt dat voor zich op zijn eigen plek.
TIP voor wie een locatie zoekt: Een camping heeft bijvoorbeeld vaak al die voorzieningen. Dat zijn vaak ook mooie plekken als die beschikbaar komen.
- Een loslopend huisdier als hond of kat is geen gevaar voor andere dieren en mensen
Huisdieren horen niet vast te zitten. Dus ze mogen loslopen. Wel is het zo dat ze niet mogen jagen op andere dieren of mensen die daar zijn. Ook moet een hond niet overal om blaffen. Een goede opvoeding van je huisdier is noodzakelijk als je wilt samenwonen in een community. - Bepaal of je medische uitsluitingen wilt
Als we naar onszelf kijken en naar de groep mensen die we in het roterend dorp willen hebben, dan zijn het mensen die gevoelig zijn. Niet alleen voor de straling, energie en geluiden in hun omgeving. Maar ook bijvoorbeeld voor mRNA vaccins. Shedding vindt op grote schaal plaats. Het uitsluiten van de groep gevaccineerden willen we niet, iemand kan tenslotte van gedachten veranderen en bewuste keuzes gaan maken… Maar een booster moet minimaal 1 jaar geleden zijn. - Bepaal de basis- of huisregels
Zoals al eerder aangegeven zijn er plekken die uitsluitend voor vegans zijn. Maar het kan verder gaan. Misschien wil je op vaste tijden verplicht samen eten, mediteren, klussen doen etc. . Misschien wil je stiltetijden, zoals bijv. ‘s nachts. Een wekelijks overleg op een vaste tijd.
We raden aan zo weinig mogelijk regels op te stellen. Maar een aantal regels kan het wel leefbaarder maken en zorgen dat het vooraf duidelijk is wat er van iemand wordt verwacht zodat er achteraf geen onduidelijkheid is. Danwel dat je iemand erop kunt wijzen, mocht het ergens helemaal fout gaan.
Als je deze 9 punten bij langs gaat en daarin keuzes gaat maken, dan kom je erachter wat wel en niet bij je past. En zo komen de mensen, die er hetzelfde instaan, ook weer bij elkaar, wat ‘gelijkgestemden’ alweer nader tot elkaar brengt.
Natuurlijk komen in de beste families uitdagingen naar boven. Zorg dat je weg kunt blijven van boosheid en ontdek waar ‘m dat in zit. Ga daarna eventueel in gesprek. Blijf weg van verwijten.
Andere artikelen die je wellicht interessant vindt
Deel deze pagina: