5 juni 2022

DE HYPOTHEEK ALS GEVANGENISDe hypotheek is een mindfuck - of je het nu ziet of niet

Afgelopen week luisterde ik naar het verhaal van een Australische Facebookvriendin die nog niet zo lang geleden naar Nicaragua verhuisde. Zij vertelde onder meer dat haar man al heel lang voor zichzelf wilde beginnen, maar nog niet genoeg verdiende om de hypotheek te betalen. Als ze hun huis gingen verkopen, en ze naar een veel goedkoper land gingen als Nicaragua, hadden ze veel minder geld nodig!

En opeens begreep ik het: De hypotheek houd je gevangen!

Ook in de Telegramgroep voor wakkere camperaars (ik houd niet van de term ‘wakker’ maar het is nu eenmaal hoe ze zich noemen), waren deze week ook een aantal mensen die de overdracht hadden gehad en zo blij waren dat die hindernis is genomen!

En dan heb ik natuurlijk nog mijn eigen ervaring:
>Wij hebben ons huis verkocht en hadden op 26 augustus 2020 de overdracht bij de notaris. De sleuteloverdracht was daadwerkelijk een emotioneel moment. Niet alleen omdat ik bekaf was van het wekenlang zwoegen en we die nacht nog tot 2 uur hadden doorgewerkt om het huis leeg en schoon te maken.

Eenmaal buiten, gingen we eens goed voelen waar de tranen door kwamen. En ik ontdekte dat het vooral de opluchting was, van geen hypotheek meer te hebben. ECHT schuldenvrij.

Behalve het huis hadden we geen schulden, wat altijd al een bewuste keuze was. En na vele jaren huren, voelde het alsof kopen een volgende stap was, waarbij je zelf vermogen opbouwt. Toch moet ik sindsdien een extra last hebben gevoeld: Ik ben kostwinner en MOET zorgen dat er genoeg geld is voor de drie kinderen en ons. Het gekke is dat ik dat met een huurhuis veel minder had.

En toen: GEEN hypotheek meer, geen last meer om mijn nek. En vanaf dat moment is er geen vaste plek meer waar we moeten zijn, ALLES is mogelijk!! Vandaar ook dat ik ons Telegramkanaal “The World At Our Feet” heb genoemd! Zo voelde en voelt het nog steeds!

Natuurlijk waren we nog een stap verder gegaan en zeiden allebei onze banen op die aardige inkomsten gaven – dat laat ik er voor nu even buiten.

Ik realiseer me namelijk: De hypotheek hield me in zijn dwang… Heel lang hadden we huizen gehuurd. En dat heeft een nadeel: Van het laatste huis dat we huurden, hadden we de zolder verbouwd, zodat we een vierde slaapkamer kregen. De keuken kun je lang niet altijd zelf uitzoeken. Je bent voorzichtig met gaten in de muur (totdat je een eigen huis hebt, de muren hebt laten stucen en je er nauwelijks een spijker in durft te slaan haha😂). Dus toen ik begon bij mijn laatste werkgever in 2005, dacht ik dat een eigen huis een goede zet zou zijn. We verhuisden ervoor naar Dronten waar je met 1 inkomen wel een huis met 4 slaapkamers EN een flinke tuin kon kopen. Met 3 kleinere kinderen, heel fijn!

Hoewel de baan precies was wat ik nodig had, voor mijn persoonlijke groei, bleek de enige kostwinner te zijn, wel zwaar te vallen.
Het is toch gek dat een huurhuis (die bij ons duurder is per maand dan een koophuis) minder invloed heeft, dan een koophuis?

Ja, het huis behoudt zijn waarde
Ja, we kochten het net voor de financiële crisis begon
Ja, tot 2020 was het minder waard dan we betaald hadden
Ja, jaren lang zaten we daar vast.

Want, door de crisis en de daling van de huizenprijzen, was ons huis minder waard geworden. We zouden het voor minder dan de hypotheekprijs moeten verkopen. Geen goede start voor een volgend huis.

Nu ik weet hoe het leven is, zonder al die bezittingen (hoewel we nog altijd meer dan genoeg bezitten), en ik nu zie hoe het anderen in de greep houdt, letterlijk IN DE MATRIX houdt, realiseer ik me dat ook de hypotheek is bedacht om mensen een juk op te leggen, zonder dat ze zich dat realiseren. Maar door de psychische druk die dat met zich meebrengt. Al met al houdt de hypotheek mensen in een wurggreep. Ze kunnen er niet uit ontsnappen. TENZIJ je besluit zonder hypotheek en vaste lasten van gas/water/licht door het leven te gaan, door je huis gewoon te verkopen.

Het is toch ook bijzonder dat ze dan vragen heb je een ‘eigen’ huis of een huurhuis? Terwijl ‘eigen’ niet waar is, het is van de bank. Die focus op bezit… wat de meesten blijkbaar graag willen hebben?

Je kunt ook een vaste plek hebben waar GEEN hypotheek of schuld of erfpacht op zit. Waar je bij voorkeur ook niet afhankelijk bent van het water-, gas- en elektriciteitsnet.

Adem nu eens diep in door je neus, en langzaam uit door de mond.
En stel je zelf de volgende vraag:

Wat zou er gebeuren als ik GEEN huis meer heb?

Hoe voelt dat?
Zie je oplossingen?
Of zie je de uitdagingen?
>Wat als je vervolgens ook nog je baan/bedrijf wegstreept?

Denk je dan: “Hoe moet ik dan eten en slapen?”
Zit je vast in je gedachten over inkomen?
Raak je een stuk van je identiteit kwijt?

Of zie je dat helemaal zitten en durf je te vertrouwen dat dit er ook komt?
Of beter nog: Weet je dat het dan ook goed komt? Hoe dan ook?
Tenslotte zijn er vele manieren om aan eten en onderdak te komen, zonder dat daar geld aan te pas komt.
De hypotheek is een gevangenis. Of je dat nu ziet of niet.
Zo niet, dan hoop ik dat dat inzicht snel komt.
Want het inzicht helpt je uit het systeem te stappen.

En als je het ziet, dan wens ik je toe dat je heel snel besluiten durft te nemen om dat juk van je af te gooien en jouw leven te leven zoals het bedoeld is❣️💞

Andere blogs die ik schreef:

Er ligt iets beters in het verschiet

7 februari 2023 'Er ligt iets beters in het verschiet' Hoe vaak gebeurt het niet? Een droombaan, een droomhuis, een droompartner komt op je pad en toch gaat het aan je voorbij. Terwijl je in al je vezels voelt dat dit het is. Hoe kan het dan toch aan je voorbij gaan? Ik en met

Community’s – Ideologie of Haalbaar?

4 februari 2023 Community's - Ideologie of Haalbaar? Na 2,5 jaar te hebben gereisd en bezig te zijn geweest met community’s, en zelfs serieuze plannen gehad om zelf een eco-village te starten, zijn we een stuk wijzer geworden. En ontdekken we dat het wonen in een community niet zo idyllisch is als dat het klinkt:

Een nieuwe vorm van slavernij

28 januari 2023 Een nieuwe vorm van slavernij Net als wij, kiezen steeds meer mensen voor een leven buiten de matrix. Baan/Bedrijf opzeggen en gaan met die banaan. Want zolang je huis nog een hypotheek heeft, zit je vast in de matrix. Een huis huren, houd je ook nog aardig in de greep. Maar daarover

Lessen in Frankrijk

26 januari 2023 Lessen in Frankrijk Ik ben het nieuwe jaar begonnen met goed ziek worden. Ik kan me niet herinneren wanneer de laatste keer was dat ik zo lang uit de running was. Twee weken duurde het voordat ik weer mijn activiteiten oppakte. En na drie weken moet ik af en toe nog steeds

Woorden programmeren ons

02 december 2022 Woorden programmeren ons We zijn nu 1 maand in Zuid Frankrijk op Le Domaine Vert. We zijn hier naar toegegaan om een tiny house te bouwen van restmateriaal. Bijna 8 hectare grond. En na 3 maanden in Nederland en een aantal weken stress vakantie in Scandinavië te hebben gehad, begon ik in

Lichamelijke vrijheid

27 oktober 2022 Lichamelijke vrijheid Het niet-goed-genoeg-syndroom steekt weer de kop op Het is al lang geleden dat we ons in een groep met meer dan tien mensen begeven voor meerdere dagen. De ervaringen, gesprekken etcetera maken iets in mij los. Ik zie dat ik mijn plek niet claim. Ik blijf achteraf. Als er te

NEXO als alternatieve bank

1 oktober 2022 NEXO, de alternatieve bank Tijdens de presentatie van NRGY van vandaag werd heel veel duidelijk over wat er op financieel gebied staat te gebeuren. De elite wil een CBDC introduceren.  Een Central Bank Digital Coin. Het bijzondere aan deze coin is dat deze programmeerbaar is!! Dat wil zeggen dat men ALLES kan

Review Daktent iKamper Skycamp 2.0

26 september 2022 Review Daktent iKamper Skycamp 2.0 In januari 2020 kochten we een daktent op de Caravana in Leeuwarden (vaak is er een beursaanbieding, dus kopen op een beurs is goed voor je portemonnee (of je krijgt extra accessoires bij de daktent). We hadden in 2019 een caravan gekocht. En met een daktent erbij

Volg je gevoel, ook al is het niet logisch

25 augustus 2022 VOLG JE GEVOEL, OOK AL IS HET NIET LOGISCH We zijn onlangs teruggekomen van een 5 weken rondreis door Scandinavië, en hebben veel pech onderweg ervaren. Ik heb vanaf het begin twijfels over onze plannen om dit jaar de reis te doen die we eigenlijk voor 2020 MET onze jongste twee kinderen

Hoe kan ik stoppen met online zoeken?

11 juli 2022 HOE KAN IK STOPPEN MET ZOEKEN? Een van de dingen die me absoluut is tegengevallen sinds ik ben gestopt met werken is de enorme hoeveelheid tijd die ik nog altijd achter (voor) de laptop en met mijn smartphone besteed!! Dit is zeker niet wat ik wil! Al in de kerstvakantie van 2019